Plancha´s

Plancha bakken is een trend in het buiten koken. Met een plancha bbq bakplaat is alles binnen no-time klaar en kunnen diverse (bij)gerechtjes zoals aardappeltjes of een zacht stukje vis op de grillplaat klaar gemaakt worden. De bbq grillplaat is beschikbaar voor o.a. BonFeu vuurschalen en CookKing vuurschalen.

Read more
Filters
Sort By
Esschert BBQ rooster/bakplaat
2 Reviews
L 62,3 x B 62,3 x H 1,9 cm
Bakplaat / Grillrooster
IN STOCK, deliverable per now
Special Price 29,95 Regular Price 37,95
  • Voor 17.00 besteld, MORGEN in huis*
  • Vanaf € 8,95 verzendkosten
  • Achteraf betalen

Wat is een plancha ring? 

Een BBQ plancha is een bakplaat, vaak gemaakt van plaatstaal of gietijzer, die op een barbecue, vuurschaal of vuurkorf geplaatst kan worden. De grillplaat is vaak in de vorm van een donut met een gat in het midden. Dit gat wordt gebruikt om de vuurkorf of barbecue te voorzien van stookhout. Vaak zitten er handvaten aan de bakplaat waarmee deze makkelijk afgenomen en opgeborgen kan worden. 

Hoe bakken op een plancha? 

Bakken en grillen op een plancha is eenvoudig als u enkele stappen volgt. Belangrijk bij plancha bakken zijn de volgende stappen: 

  1. Laat de plancha grillplaat goed heet worden. Dit geeft het beste resultaat voor het voedsel.
  2. Gebruik (plantaardige) olie met een hoge verbrandingsgraad. Omdat de bakplaat heel heet zal worden is een olie met hoge verbrandingsgraad zoals gewone olijfolie. 

Als de plancha goed heet is kunnen er diverse ingrediënten op de bakplaat worden gebakken. Door de hoge temperatuur zal de buitenkant snel garen en bruin worden.  

BonBiza corten barbecue planchaBonBiza corten barbecue plancha

Wilt u een langzamere garing, gebruik dan de buitenste ring van de plancha. Omdat het hout in het midden brandt wordt de buitenste ring minder warm. Perfect voor het nagaren van een ingrediënt of het opwarmen van een klein sauspannetje. 

Wat is het voordeel van plancha bakken?

Een dichte grillplaat heeft enkele voordelen:

  • Bijgerechten klaarmaken: omdat de bakplaat volledig of deels dicht is kunnen kleine ingrediënten zoals champignons of fijngehakte ui gebakken worden.
  • Gelijkmatige warmteverdeling: door het gladde oppervlak wordt de warmte geleidelijk verdeeld. Hierdoor kunt u makkelijk bepalen op welke plek op de bakplaat u iets kunt grillen.
  • Behoud van sappen en smaak: omdat de buitenkant van bijvoorbeeld vlees direct wordt dichtgeschroeid blijven de sappen en veel smaken in het vlees. Hierbij gaan ook minder voedingsstoffen verloren.

Wat maakt u klaar op een plancha?

Een grillplaat of BBQ plancha is geschikt om diverse ingrediënten klaar te maken. De ingrediënten worden goed gaar net als in de pan. Ingrediënten die u op de plancha kunt bakken zijn bijvoorbeeld:

  • Biefstuk/stuk vlees
  • Zalmfilet (cederplankje)
  • Aardappeltjes
  • Garnalen
  • Groente- of kipspiesjes
  • Losse groentes zoals tomaatjes, asperges en champignons

Olie of boter gebruiken op de plancha

Omdat de plancha grillplaat erg heet wordt is een olie of boter met hoge verbrandingsgraad, ook wel rookpunt genoemd, aan te raden. Bij deze temperatuur gaat de olie of boter roken en verandert de smaak naar een onprettige smaak die u liever niet in het eten heeft.

Boter heeft een rookpunt van ongeveer 177 °C en is dus wel geschikt voor een plancha, maar let op de kleur en geur van de boter. Geraffineerde olijfolie heeft een rookpunt van ongeveer 232°C en is daarmee uitermate geschikt voor de hete grillplaat.

Hoe maakt u een plancha schoon en waar bergtu deze op?

Schraap na gebruik direct de etensresten met een spatel het vuur in. Maak de plancha niet helemaal vetvrij. Het vet van eten geeft een beschermlaag tegen roest. Om roestvorming nog beter tegen te gaan kunt u na gebruik een olielaagje creëren. Wrijf olie over de gehele bakplaat met een keukenpapiertje of theedoek. Bewaar de plancha bakplaat het liefst binnen. Dit voorkomt dat vocht de kans krijgt en roest veroorzaak.

Is de plancha te groot om binnen op te slaan, zoals een BonPlancha ø 120 cm, zorg dan voor een goede olielaag en bedek de bakplaat met een beschermhoes of deksel. Dit geeft vocht minder kans. Gaat u de plancha een langere tijd niet gebruiken? Berg deze toch binnen op om de kwaliteit van de grillplaat te waarborgen.

Meer inspiratie voor koken met een plancha leest u in onze blog.

Plancha bakken met OFYR

OFYR is een van de gerenommeerde merken dat plancha bakken uitgebreid aanbiedt. Met de OFYR classic als basismodel en diverse grote kookunits in het assortiment zijn de plancha's van OFYR van hoge kwaliteit. Met een dikte van wel 12 mm is de plancha bakplaat van OFYR een van de dikste grillplaten beschikbaar.

Meer van OFYR vindt u op de merkpagina van OFYR.

Wat is het verschil tussen een grill en plancha?

Barbecuën, grillen of plancha bakken, allemaal termen die u vaker hoort en vaak door elkaar gebruikt worden voor hetzelfde.

  • Barbecueën: iets klaarmaken op een barbecue.
  • Grillen: iets klaarmaken boven, op of onder een gril. Vaak wordt dit ook gekenmerkt door een grillpatroon op het ingrediënt.
  • Plancha bakken: iets klaarmaken op een plancha of bakplaat. De bakplaat is dicht en er verschijnt geen grillpatroon.

Grillen wordt dus direct op een grillrooster gedaan. Dit is een goede kookmethode voor stukken vlees, harde groentes of grote ingrediënten zoals een hele aardappel.

Plancha bakken is een goede kookmethode voor het maken van een zacht stukje vis, kleine ingrediënten zoals champignons of kleine aardappeltjes of natuurlijk voor het bakken van een eitje of pannenkoekjes.