Boerenworst met gestampte aardappels en saus

Ingrediënten voor 12 tot 15 personen

•  4 ½ kg rundvlees (80% vlees, 20% vet)
•  1,7 kg varkensvlees (80% vlees, 20% vet)
•  45 ml zout
•  30 ml korianderzaadjes, geroosterd en gemalen
•  1 tl-gemalen kruidnagel
•  1 tl-gemalen noodmuskaat
•  125 ml bruine azijn
•  50 ml cognac (optioneel)
•  500-750 ml ijswater
•  Grote darmen

Bereiding

Snijd al het vlees in grote stukken en maak er een grof gehakt van. Doe het vlees in een grote kom en voeg vervolgens alle kruiden toe. Vermeng de kruiden goed met het vlees en voeg de azijn en cognac toe. Voeg nu voldoende water toe om het mengsel zacht genoeg te maken om in de darmen te persen. Laat ongeveer twee uur afkoelen voordat je er worst van gaat maken. Laat de darmen minimaal een uur in water weken voordat je ze gebruikt. Plaats de darmen op de worsttuit van de worstpers en vul ze voorzichtig. Doe niet te weinig of te veel van het mengsel in de darmen. Maak de worst ongeveer 1 meter lang en draai een paar keer.

Op de barbecue

Bereid de barbecue voor op circa 150oC. Laat het grillrooster heet worden en plaats er dan een losse worst op. Gril de worst gedurende 15 minuten met de deksel gesloten. Keer de worst en gril nog eens 5 minuten. De worst is dan sappig en bruin. Controleer of de worst helemaal gaar is.

Braai Sous

Saus geserveerd met vlees op een braai maakt een traditionele Zuid-Afrikaanse maaltijd echt compleet.

Voor circa 350 ml

•  1 ui
•  2 stengels selderij
•  1 grote tomaat
•  1 tl-boter
•  1 el olie
•  2 el bloem
•  175 ml water
•  1 el droge sherry
•  75 ml witte azijn
•  ½ el worcestsaus
•  1 tl gedroogde tijm
•  33 ml citroensap
•  150 ml ketchup
•  2 el mosterd
•  60 g bruine suiker
•  Zout & zwarte peper

Bereiding saus

Pel de ui en snijd deze in stukjes. Was en ontvel de tomaat en snijd de tomaat en de selderij in stukjes. Was ook de selderijstengels. Verhit de boter en olie, voeg hieraan de ui toe en bak de ui tot hij lichtbruin van kleur is. Voeg al roerend de bloem toe en laat nog enkele minuten bakken. Voeg de resterende ingrediënten toe en laat gedurende 30 minuten met het deksel erop sudderen.

Gestampte gebakken aardappels

Plaats de gewassen aardappels op de barbecue boven indirecte hitte rond het hoofdgerecht en bak ze gedurende 45 tot 50 minuten tot ze zacht zijn. Druk ze een voor een plat met een aardappelstamper. Besprenkel elke aardappel met geperste knoflook en rozemarijn, breng op smaak met gemalen zout en zwarte peper en besprenkel ze met olijfolie. Leg de aardappels nog 5 minuten op de barbecue en rooster beide kanten tot ze bruin van kleur en goed warm zijn.