Gebruiksaanwijzing Mexicaanse haard
De gebruiksaanwijzing van de Mexicaanse haard
Mexicaanse haarden zijn gemaakt van klei. Daarom adviseren we u de volgende aanwijzingen op te volgen om een langdurig gebruik van uw tuinhaard te garanderen:
• Voordat u de haard gaat stoken vult u de haard met een laag van ongeveer 6 cm (speel)zand of grind.
Hierna dient u de haard vooral rustig op te stoken!
• De eerste keren kunt u beter de haard rustig stoken met papier en eventueel een klein beetje hout, dit
zorgt ervoor dat de klei zich uithardt en er een vuurvaste verbinding ontstaat.Hierna kunt de haard stoken
met houtblokken, maar onthoudt dat u vooral met mate moet stoken, voor uw gezelligheid en
duurzaamheid van uw kachel.
• Door het stoken kan de klei verkleuren.
• Gebruik nooit houtskool, benzine, of andere aanmaakvloeistoffen om de haard te stoken, deze vloeistof
trekt in de klei en hierdoor ontstaat een dermate hoge verbrandingstemperatuur dat de haard kan
scheuren.
• Na het stoken mag u het vuur nooit met water doven, om grote temperatuursverschillen te voorkomen,
ook hierdoor kan de haard scheuren. U kunt zand gebruiken mocht u de haard willen doven, maar beter is
om het vuur gecontroleerd uit te laten branden.
• De buitenkant van de kachel wordt warm, dus ben voorzichtig met kinderen of huisdieren in de buurt van
de kachel.
• Als de kachel niet gebruikt wordt, leg dan de bijgeleverde deksel op het rookkanaal om inregenen te
voorkomen. Eventueel is een afdekhoes als accessoire verkrijgbaar.
• Als de haard nat is geworden door bijvoorbeeld regen, onthoudt dat de klei zachter wordt. Verplaats de
haard dan ook niet.
• In de winter kunt u de haard het beste droog en vorstvrij opslaan om scheuren te voorkomen. Heeft u hier
geen mogelijkheid voor, dan moet u ervoor zorgen dat het zand uit de haard gehaald wordt en het
rookkanaal wordt afgedekt. Hierna kunt de haard het beste inpakken in een plastic hoes om inregenen te
voorkomen.
• Onthoud a.u.b. dat deze haardjes met name bedoeld zijn voor de sfeer. Dit betekent dat u niet te hard
moet stoken. Hou het vuur "klein" want bij te hoge temperaturen zal de haard scheuren.
Lees hier meer over het onderhoud van een Mexicaanse haard.