Grillen: dé buitenkook methode van deze zomer. Probeer het zelf!

Grillen: dé buitenkook methode van deze zomer. Probeer het zelf!}

Het lekkere weer laat zich zien en dat betekent: buiten koken! In de aankomende maand is het barbecue maand bij Terrashaardshop. Dit betekent dat wij elke week een speciale kooktechniek zullen uitlichten en u alles vertellen over deze kooktechniek, geven we u tips en inspireren om deze kooktechniek zelf uit te proberen. Nu is het tijd om jouw kookskills te laten zien. Om de maand af te trappen inspireren we jou deze week met meer informatie en tricks over het grillen op de barbecue!

Direct en indirect grillen

Bijna iedereen weet dus wat grillen is, maar wat veel mensen niet weten is dat er verschillende grillmethodes zijn voor op de barbecue. Twee van deze methodes zijn direct grillen en indirect grillen.  

De directe grillmethode is de meest voorkomende manier van grillen op de barbecue. Deze methode kan eigenlijk gebruikt worden op vrijwel alle barbecues, of deze nu werkt op briketten, houtskool of gas, het kan allemaal. Het principe van direct grillen is eigenlijk vrij simpel. Bij deze methode legt u het stuk vis of vlees direct boven de warmtebron en verwarmt u dit op gelijkmatige temperatuur. Hiermee grilt u de buitenzijde dicht en gaart u het vlees gelijk door. Het direct grillen wordt vooral gebruikt voor kleinere stukken vlees en vis zoals hamburgers, speklappen en biefstuk.  

De indirecte grillmethode is iets minder bekend en is vooral bedoeld voor de wat gevorderden barbecuers. Bij deze methode wordt de warmtebron van de barbecue verplaatst naar de zijkanten van de barbecue. Hiermee voorkomt u dat gerechten aan de buitenkant verbranden voordat ze binnenin gaar zijn. Dit principe kunt u een beetje vergelijken met de heteluchtoven in uw keuken. De indirecte grillmethode wordt vooral gebruikt voor grotere stukken vlees en vis zoals gevogelte of rollades.  

Diverse mogelijkheden om te grillen

Naast dat er verschillende grill methodes zijn, kunt u ook op verschillende soorten producten grillen. De meest bekende manier om te grillen is natuurlijk met de barbecue. En met de barbecues van The Bastard heeft u niet alleen een mooie, maar ook een efficiënte en functionele barbecue in huis!. Verwarm de kamado tussen de 175 en 230 graden en zorg dat beide ventilatieroosters gedeeltelijk of helemaal open staan en plaats het grillrooster direct boven het vuur. Let op dat het rooster heet genoeg is en daarna kan het grillen beginnen!  

Een andere manier van kan met de BonFeu producten. Op bijna alle haarden van BonFeu valt namelijk te grillen. Van de BonVes vuurkorf tot de BonBiza en de BonFeu BonBono tuinhaard tot de vuurschalen grillroosters, niks is te gek. Alle grills zijn prettig in gebruik en van hoogwaardige kwaliteit. Ook zijn de grills allemaal makkelijk af te wisselen of in combinatie te gebruiken met de plancha’s die ook op veel BonFeu producten passen. Al met al geeft BonFeu u dus genoeg mogelijkheden om buiten te grillen.  

mogelijkheden van grillen

Voor u gaat grillen... 

Als u gaat grillen zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten.  

Als eerste is het verstandig om bij grillen uw barbecue genoeg tijd te geven om op te warmen. Hoelang u deze moet voorverwarmen verschilt wel per barbecue. Bij een houtskoolbarbecue, zoals de barbecues van Stoked BBQ, is hij bijvoorbeeld warm genoeg op het moment dat de kolen grijs of wit zien. Dit is meestal na een half uur. Dit is weer anders bij een keramische barbecue, zoals de barbecue van The Bastard, die iets langer duurt om op te warmen. Hierbij moet u de barbecue al een uur van te voren aansteken.  

Als tweede is het slim om uw nieuwe barbecue of uw oude die u al een lange tijd niet hebt gebruikt (bijvoorbeeld sinds vorige zomer) niet gelijkt te gaan gebruiken. Voordat u uw eerste maaltijd weer gaat maken, moet u een goed vuurtje in de barbecue laten branden voor ca. 45 minuten. Dit zal er namelijk voor zorgen dat het metaal goed wordt dichtgeschroeid en overige bacteriën, vuil en olie verbrandt.  

Als laatste is het heel erg belangrijk om uw barbecue goed schoon te houden. Niet alleen is dit belangrijk omdat het hygiënisch is, maar ook omdat dit voorkomt dat wanneer u gaat grillen, uw eten aan het rooster blijft plakken. Lees in een van onze eerdere blogs 6 tips over hoe u uw barbecuerooster het makkelijkste kan schoonmaken.

Twee tips om grillen makkelijker te maken

Iedereen kan wel grillen, maar het zit hem in de kleine details om u van een gemiddelde chef naar een fantastische chef te krijgen. Wij geven u twee tips om u naar een nog hoger level te krijgen.  

1. Bij het grillen gebruiken veel mensen olijfolie, maar dit is niet ideaal. Wanneer u namelijk olijfolie tot hoge temperaturen verhit, is de aroma en smaak niet meer lekker. Het is veel verstandiger om grill- of arachide-olie voor de grillplaat te gebruiken. Deze olies zijn hier uitermate geschikt voor! 

2. Om een nog betere grill chef te worden heeft u natuurlijk wel de juiste materialen nodig. Er zijn verschillende accessoires die het grillen nog eenvoudiger voor u gaan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de BonFeu Spatel of de Bastard Tang Deluxe. Deze maken het omdraaien van uw vlees en groenten nog makkelijker.  

Tips van onze chefkoks

Naast bovenstaande algemene tips hebben wij drie chef-koks gevraagd of zij nog een goede tip hadden om het grillen nog makkelijk en leuker te maken.

◊ Tip van chefkok Axel van Lent: ''Olie uw eten goed in, maar niet de grill zelf! Dit zorgt anders voor teveel olie en vat het vlam.''

◊ Tip van chefkok Armijn van Nierop: ''Zorg ervoor dat het vlees of de vis op kamertemperatuur is. Dat geeft een nog mooier bakresultaat!''

◊ Tip van chef-kok Bart van de Wal: "Zorg dat u een goede kwaliteit vlees gebruikt met de juiste marmering. Liefst dry aged beef of graan gevoerd uit Australië."

buiten koken

Zoals te lezen in deze blog, is grillen dus een populaire vorm van barbecueën met enorm veel mogelijkheden. In het assortiment van Terrashaardshop.be is dan ook voldoende keuze om te zorgen dat u alles in huis hebt voor de perfecte barbecue. Komt u er toch niet helemaal uit of wilt u meer informatie? Twijfel niet en neem contact op met onze klantenservice via ons contactformulier.

BonVes vuurkorf van BonFeu met grillrooster en optionele plancha
10 Reviews
L 45 x B 45 x H 100 cm
Incl. barbecuerooster
OP VOORRAAD, direct leverbaar
Speciale prijs 229,95 Normale prijs 239,95
The Bastard Regular Medium Complete
L 68.2 x B 48 x H 114 cm
Inclusief onderstel en zijplankjes
BINNENKORT BESCHIKBAAR
Speciale prijs 1.149,00 Normale prijs 1.349,00
BonFeu BonBono roest tuinhaard productfoto met grillrooster in gebruik
19 Reviews
L 45 x B 45 x H 165 cm
Incl. grillrooster
OP VOORRAAD, direct leverbaar
Speciale prijs 189,95 Normale prijs 199,95
Burni vuurtafel cortenstaal vierkant 120
3 Reviews
L 21 x B 10 x H 2 cm
Voorzien van BonFeu logo
OP VOORRAAD, direct leverbaar
Speciale prijs 12,95 Normale prijs 13,95
Stoked BBQ Braai Premium
L 35.5 x B 45.5 x H 85 cm
3 mm dik CortenStaal
OP VOORRAAD, direct leverbaar
Speciale prijs 795,00 Normale prijs 895,00