Barbecue recepten: vlees, vis en vegetarisch

blog barbecue recepten}

Denkt u aan barbecueën, dan denkt u al snel aan grote stukken vlees, hamburgers en spiesjes van de grill. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg vegetarische BBQ-recepten met heerlijke bijgerechten van de barbecue. Groenten op de bbq, een stukje vis op een rookplankje of toch een mals stukje vlees van de grill, barbecue inspiratie vindt u in deze blog. 

Vis op de bbq

Een stukje witvis of juist een stevige zalm, vis klaarmaken op de grill kan een extra bijzondere smaak geven aan een relatief vlakke smaak van vis.  

Vis op rookplankje

Een bekend recept van OFYR is de vis van het rookplankje. Hiervoor heeft u nodig:

  • Cederhouten rookplankjes
  • Zalmfilet
  • Marinade naar wens (zoals pittige of frisse kruiden)
  • Plancha/bakplaat/grillplaat

Instructies:

  1. Verwarm de barbecue tot 150 °C.
  2. Plaats de zalmfilets op de rookplankjes met de marinade. Laat deze ongeveer 15 tot 20 minuten garen. Beoordeel zelf wanneer de zalm naar wens is.
  3. Haal de filet van de huid en serveer op een bord met een zelfgemaakt sausje met dille en garnering (zoals dille of bieslook).

Garnalen van de bakplaat 

Gebakken garnalen van de plancha. Een heerlijk zomers hapje voor iedere barbecue. Hier heeft u voor nodig:

Zo maakt u het:

  1. Meng de garnalen met knoflook, citroenrasp, citroensap, paprikapoeder, olijfolie, peper en zout.
  2. Laat 5-10 minuten marineren. 
  3. Is de plancha heet genoeg? Voeg olie toe, dan de garnalen.
  4. Bak ze ongeveer 1,5 minuut aan elke kant tot ze een mooie roze kleur hebben.
  5. Serveer met peterselie en extra citroen indien gewenst. 

Tip: rijg de garnalen op een stokje voor een handzame snack.

Vegetarische barbecue recept 

Barbecueën kan natuurlijk ook heel erg goed met enkel plantaardige ingrediënten.

Gegrilde groentespiesjes

Deze kleurrijke spiesjes zijn een feestje op uw bord. Dit heeft u nodig:

  • Champignons
  • Rode peper
  • Rode ui
  • Courgette
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Optioneel: verse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano)
  • Spiezen

Zo maakt u het:

  1. Verwarm de plancha voor met middelhoog vuur.
  2. Rijg de groenten om en om aan de spiesen. Begin met een stukje champignon, gevolgd door paprika, rode ui en courgette. Herhaal dit patroon tot de spiesen vol zijn, maar laat wat ruimte over aan beide uiteinden van de spiesen zodat u ze gemakkelijk kunt vastpakken.
  3. Bestrijk de groentespiesjes aan beide kanten met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Als u verse kruiden gebruikt, strooi ze dan gelijkmatig over de spiesjes.
  4. Leg de groentespiesjes op het voorverwarmde grillrooster of de plancha en bak ze ongeveer 8-10 minuten, of tot de groenten zacht zijn en mooie grillstrepen hebben ontwikkeld. Draai de spiesjes regelmatig om, zodat ze aan alle kanten gelijkmatig gaar worden.
  5. Haal de spiesjes van de grill en serveer direct. U kunt ze serveren als bijgerecht bij gegrild vlees of vis, of als onderdeel van een vegetarische maaltijd met bijvoorbeeld couscous of quinoa.

Bruschetta met burrata en vijgen

Fruit, groente, brood of aardappels. Verschillende vegetarische ingrediënten krijgen een extra smaak door deze te grillen op een plancha bakplaat. Voor dit recept heeft u nodig:

  • (Stok)brood
  • Burrata
  • Vijgen
  • Basilicum
  • Olijfolie
  • Plancha/bakplaat/grillplaat

Zo maakt u het:

  1. Warm de plancha op en maak een beetje vet met olijfolie.
  2. Snijd het (stok)brood en grill deze kort op de bakplaat.
  3. Snijd de vijgen in kwarten en bak ook deze kort op de bakplaat.
  4. Beleg het broodje met burrata, stukjes vijg en een blaadje basilicum.

Vega pizza

Pizza uit de pizzaoven boven het vuur, het geeft extra smaak en een knapperige bodem. Uheeft nodig:

  • Pizzabodem
  • Tomatensaus of passata
  • Jonge geraspte kaas
  • Toppings naar keuze (bijv. Olijven, courgette, paprika, vegetarische spekjes, champignons)
  • Barbecue met pizzaoven of complete pizzaoven

Zo maakt u het:

  1. Verwarm de pizzaoven tot ongeveer 200 °C – 250 °C.
  2. Strooi bloem op de pizzasteen. Wordt de bloem binnen 30 seconden bruin? Dan is de pizzasteen heet genoeg.
  3. Maak uw pizza met ingrediënten naar keuze en plaats deze in de oven.
  4. Draai de pizza af en toe voor een knapperige bodem en gelijke garing.
  5. Besprenkel eventueel olijfolie over de pizza en smullen maar!

Vlees recept van de barbecue 

Bij barbecueën denkt u vaak aan grote stukken vlees, kipspiesjes en hamburgers. Naast bovengenoemde alternatieven is een stukje vlees van de grill natuurlijk ook erg lekker.

Spareribs van de grill

Een klassieker voor de barbecue is natuurlijk een sparerib dat zo van het bot valt, van de grill. Dit heeft u nodig:

  • Spareribs (zonder marinade)
  • Pittige kruiden mix
  • Ketjap of andere barbecue marinade
  • Citroen
  • Mosterd
  • Honing
  • Suiker
  • Knoflook
  • Kamado BBQ met deksel

Zo maakt u het:

  1. Maak een marinade van kruiden, ketjap, suiker, honing, mosterd, citroen en knoflook. Marineer de spareribs hier minimaal 3 uur in. Houdt nog een beetje marinade over voor later.
  2. Verwarm de barbecue tot ongeveer 180 °C met kolen.
  3. Plaats de spareribs op indirect vuur in de barbecue en laat deze ongeveer 1 uur tot 1,5 uur garen.
  4. Verplaats de spareribs nog even kort (10-20 minuten) naar direct vuur door een knapperig korstje.

Tip: geef de spareribs tussendoor nog een keer een extra laagje marinade voor extra smaak.

Steak met kruidenkorst

Een klassiek gerecht met een lekkere twist. Dit zijn de benodigdheden:

  • Steak
  • Olijfolie
  • Rozemarijn, tijm, oregano en knoflookpoeder
  • Peper en zout
  • Mosterd
  • Citroen

Zo maakt u het:

  1. Dep de steaks droog met keukenpapier en bestrijk beide kanten met olijfolie. Bestrijk beide kanten van de steaks met mosterd.
  2. Meng in een kleine kom de rozemarijn, tijm, oregano, knoflookpoeder, zout en peper. Druk dit kruidenmengsel stevig aan op beide kanten van de steaks.
  3. Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur. Grill de steaks 2-3 minuten aan elke kant om ze goed dicht te schroeien. Verplaats ze dan naar indirect vuur en bak ze nog 3-4 minuten voor medium-rare, of pas de tijd aan voor de gewenste gaarheid.
  4. Haal de steaks van de grill als ze gaar zijn en laat ze 5 minuten rusten. Knijp voor het serveren vers citroensap over de steaks voor extra smaak.

Groentes in ham

Op een subtiele manier vlees verwerken in een gerecht kan ook zeker van de grill. Rol uw favoriete groentes in een spekreepje of stukjes worst door het gerecht. Dit heeft u nodig:

  • Groente naar keuze (bijv, asperges, boontjes, wortel, courgette, paprika)
  • Spek- of ham plakken
  • Boter
  • Bloem
  • Groentebouillon
  • Grill of bakplaat

Hoe maakt u het:

  1. Meet de bakplaat of grill warm.
  2. Eventueel: stoof de harde groentes kort.
  3. Rol de groentes in de ham plakken en grill deze kort op de grill.
  4. Maak met boter, bloem en bouillon, een botersausje en serveer eventueel met aardappeltjes.

Oneindig veel opties voor barbecue recepten

Bijna alles wat binnen op het fornuis klaargemaakt kan worden, kan op welke manier dan ook, ook zeker op de barbecue gemaakt worden. Denk buiten de box en maak uw favoriete eens van de grill of bakplaat. Dit geeft extra smaak aan de ingrediënten en kan van simpele ingrediënten een mooi gerecht maken. U vindt diverse genoemde barbecue, grillplaten en plancha barbecue in onze webshop. Meer inspiratie vindt u in diverse blogs.

Esschert Terraskachel + Pizzaoven Roest
9 Reviews
L 40 x D 40,5 x H 138 cm
Incl. barbecuerooster en pizzasteen
OP VOORRAAD, direct leverbaar
Special Price 187,00 Regular Price 249,00
CooKKing Grillplaat Met Grillrooster
3 Reviews
Handgemaakt van extra dik staal
Grillrooster is uitneembaar
OP VOORRAAD, direct leverbaar
As low as 249,95 Regular Price 299,95
CookKing Zwart Stalen Grillrooster met 4 Handvatten
7 Reviews
Verkrijgbaar in Ø60, Ø70 en Ø80 cm
Vier bijpassende handvatten
BINNENKORT BESCHIKBAAR
The Bastard Regular compacto completo
L 57 x B 56 x H 78 cm
Compact model
OP VOORRAAD, direct leverbaar
Special Price 589,00 Regular Price 699,00