blog buiten koken met gietijzeren pannen}

De warme zomerdagen komen tot een einde dus de winterjassen kunnen weer uit de kast gehaald worden. Dat betekent ook dat het tijd wordt voor warme winterrecepten zoals een smaakvolle braadpan, lasagnes en soepen. Met een vuurschaal en een gietijzeren braadpan komt u al een heel eind. In deze blog geven we u graag tips en inspiratie voor het koken met gietijzeren pannen.

Hoe kookt u met een gietijzeren pan en hoe onderhoudt u een gietijzeren pan? 

Gietijzer is een goed materiaal voor het maken van lang gegaarde gerechten zoals een stoofpan, soep of ovenschotels. En omdat de warmte lang in de pan blijft kunt u gietijzeren pannen ook in de winter gebruiken, boven een kampvuur, op gas en inductie. Maak bijvoorbeeld een bouillon met uw favoriete groentes en vlees voor een smaakvolle soep.  

Het onderhoud van een gietijzeren pan vergt enige kennis. Omdat het een robuust materiaal is dat na het inbranden een antiaanbaklaag en een laag tegen roest heeft ontwikkeld, is het goed gietijzeren pannen zo min mogelijk met zeep schoon te maken. Gebruik voor hardnekkige voedselresten een rvs-cleaning pad en maak de rest schoon met warm water. Droog de pannen na het schoonmaken goed af en vet eventueel de pan nog in met een dun laagje conditioner of plataardige olie om een beschermende laag tegen roest te creëren. 

Hoe voorkomt u aanbakken in een gietijzeren pan? 

Door het inbranden van uw gietijzeren pan zal er een antiaanbaklaag ontstaan. Ook door middel van vettig eten dat u maakt zal er een antiaanbaklaag ontstaan die u door middel van goed onderhoud zoals hierboven beschreven zal behouden. Zo voorkomt u schade en roestvorming in uw gietijzeren pannen. 

Smaakvolle winterrecepten uit de gietijzeren Dutch Oven 

Omdat gietijzeren pannen lang en constante warmte afgeven kan een soep of stoofpot voor lange tijd op de juiste temperatuur pruttelen. Hierdoor kunnen de smaken van kruiden en specerijen goed in het eten trekken en ontstaat er een bom van smaken in de pan. Lees verder en ontdek onze favoriete winterse recepten uit een gietijzeren braadpan. 

  • Stoofpotje met kip, wortel en aardappel
  • Kerriesoep met gember
  • Ratatouille met courgette en aubergine
  • Kaneelbroodjes met rozijnen

Gietijzeren kookaccessoires voor de barbecue 

Niet alleen gietijzeren pannen zijn erg handig om in de winter mee te koken. Ook gietijzeren accessoires zoals een Bacon Press of een Stroopwafelijzer zijn leuk om te gebruiken voor smakelijke wintergerechten van de vuurschaal of barbecue. Gebruik bijvoorbeeld een Sauspannetje voor een sausje over een vleesgerecht of gebruik het Tosti-ijzer voor een gebakken eitje op de camping. Een goed merk voor al uw gietijzeren pannen en accessoires is The Windmill.  

Meer inspiratie voor koken met gietijzeren pannen

De gietijzeren Dutch oven pannen zijn erg leuk voor gebruik boven of in direct vuur. Maar wist u ook dat een driepoot vaak wordt gebruikt voor het koken met een gietijzeren braadpan? Deze pannen zijn vaak inclusief handvat waarmee u de pan aan een ketting boven een kampvuur of vuurschaal kunt hangen en deze wel uren kunt laten pruttelen voor een smaakvol gerecht. Vind meer inspiratie voor buiten koken op onze Pinterest account.  

buiten koken met gietijzeren pannen